|
کد مطلب: 79460
تورم نقطه به نقطه، پوشاندن خرابکاري دولت هاست
تاریخ انتشار : 1393/01/01 نمایش : 919
به گزارش سلام لردگان به نقل از افکار نيوز، دوشنبه شب ?? خرداد. چشم ها بر صفحه تلويزيون خيره شده است. مناظره انتخاباتي بين محمود احمدي نژاد و محسن رضايي؛ مناظره اي از جنس نبرد نمودارها. محسن رضايي که خود دستي در علم اقتصاد دارد، محمود احمدي نژاد را متهم مي کند به عدم توانايي در مبارزه با تورم. اما ناگهان رييس دولت نهم، از اصطلاحي جديد پرده برداري مي کند و سعي مي کند حريف خود را در اين قسمت مناظره با آن به شکست بکشاند. اصطلاحي به نام تورم نقطه به نقطه.
درست در آن لحظه که رضايي عملکرد دولت نهم را منفي ارزيابي کرد، محمود احمدي نژاد با ميان کشيدن بحث تورم نقطه به نقطه گفت: «تورم را به دو صورت مي توان محاسبه کرد. يکي به صورت ميانگين که سال ?? نسبت به سال ??، ?? درصد است. و يکي به صورت نقطه به نقطه که از مقايسه ?? خرداد ?? با ?? خرداد ?? حاصل مي شود که در اين مورد زير ?? درصد است.»
از آن زمان به بعد، بانک مرکزي، نرخ تورم نقطه به نقطه را در محاسبات خود وارد کرد و دولت ها هم هرگاه به نفعشان بود از آن استفاده مي کردند. اما نرخ تورم نقطه به نقطه چيست؟ ايا مي توان به عنوان يک آمار اقتصادي به آن اتکا کرد؟
دکتر مهدي تقوي، اقتصاددان و عضو هيئت علمي دانشکده اقتصاد علامه طباطبايي مي گويد: «در هيچ کجاي دنيا تورم نقطه به نقطه را به حساب نمي کنند و تورم را معمولا به صورت ماهيانه، يا ساليانه يا فصلي محاسبه مي کنند. من در خارج نشنيدم بگويند تورم از اين نقطه تا آن نقطه چه قدر است. گفتن آن حالا عيبي ندارد ولي اين نوع محاسبه از نرخ تورم در هيچ کجاي دنيا متداول نيست.»
اگر بخواهيم تورم نقطه به نقطه را تعريف کنيم، اينگونه مي شود: اگر مقايسه شاخص قيمت ارديبهشت ?? ( ميانگين موزون قيمت سبد خانوار) به شاخص قيمت مدت مشابه سال قبل يعني شاخص قيمت در ارديبهشت ?? باشد به آن تورم نقطه به نقطه مي گويند . تورم نقطه به نقطه به زبان ساده به ما مي گويد قيمت کالاهاي مصرفي يک خانواده به طور متوسط در ارديبهشت امسال چقدر از ارديبهشت پارسال افزايش يا کاهش داشته است .
به گفته تقوي: «تورم را معمولا در آمار کشورهاي ديگر ساليانه حساب مي کنند. به طور مثال اگر شاخص قيمت در فروردين سال ??، ??? باشد و در آخر اسفند همين سال ???، مي گويند رقم شاخص ??واحد افزايش يافته است. در تورم نقطه به نقطه گفته مي شود تورم از يک نقطه تا نقطه ديگر چه قدر بوده است. من به عنوان اقتصاددان تا به حال اصطلاحي در اعلام نرخ هاي تورم نديدم. نقطه به نقطه اختراع ماست.»
وي مي افزايد: «اگر دقت کنيم مي بينيم که تا قبل از دولت محمود احمدي نژاد، هيچ آماري به نام تورم نقطه به نقطه منتشر نمي شد. بيشتر نرخ تورم ساليانه متداول است. دليل آن اين است که مزد و حقوق در آخر هر سال يا اول هر سال فزايش پيدا مي کند. بنابراين من چنين عنواني در ساير اقتصادهاي دنيا نديده ام. در اقتصادهاي پيشرفته اتحاديه کارگران با اتحاديه کارفرمايان توافق مي کردند که به ميزان افزايش نرخ تورم ، نرخ مزد و حقوق افزايش يابد.»
تقوي معتقد است: «مواردي که در ايران اتفاق مي افتد بيشتر متعلق به اقتصاد هاي درب و داغون است. استفاده از تورم نقطه به نقطه نوعي پوشاندن خرابکاري دولت هاست. اين موضوع دو علت دارد: يکي اينکه خيلي بد عمل کرديم که باعث افزايش نرخ تورم شده است و دليل دوم به مطالبات نيروي کار بر مي گردد. در ايران نرخ تورم ??درصد است اما ميزان حقوق ??درصد زياد مي شود. در حقيقت در ايران دولت به دليل فقدان اتحاديه هاي صنفي هرکاري بخواهد مي کند. بنابراين آنچنان به نرخ تورم توجه نمي شود.»
|
|
|
|